Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Bennie Holtkamp

Bennie Holtkamp (overleden 19 september 2021)

pand bennie holtkamp
Pand Bennie Holtkamp

Stukje uit Tubantia:

Enschedese ‘gokkast-miljonair’ Bennie Holtkamp (76) overleden

Bennie Holtkamp uit Enschede, bekend als handelaar in gokkasten en onroerend goed, is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij leed al geruime tijd aan longkanker, toch kwam zijn overlijden volgens zijn familie ‘toch nog plotseling’.

Holtkamp, die zijn werkzame leven begon als tv-monteur, maakte zijn fortuin met gokautomaten. Hij was één van de eersten die de automaten in de Twentse horeca introduceerde. De verdiensten kwamen letterlijk in wasmanden vol rijksdaalders en guldens binnen. Hij werd er miljonair mee.

De Sjiem

Zijn toenmalige schoonzoon Jeroen Dubbeldam, springruiter uit Weerselo en destijds getrouwd met Holtkamps dochter Monique, zag op een concours een bijzonder paard. Holtkamp kocht de Sjiem, het Utrechtse woord voor schimmel. Na een moeizame aanloop werden Dubbeldam en het edele dier een twee-eenheid. De combinatie haalde olympisch goud op de Spelen in Sydney.

bennie holtkamp
Bennie Holtkamp

Criminelen

Kort daarna werd Holtkamp afgeperst door geharde criminelen die dreigden de hals van het prijswinnende paard door te snijden. De Sjiem kreeg in 2010 een eigen standbeeld bij Dubbeldams stallencomplex in Weerselo. Holtkamp was begaan met dieren en sponsorde de even kleurrijke Peter Koekebakker. Deze oud-Almeloër runde een asiel in Spanje, naast een gemeentelijk station waar straathonden werden vergast. De ‘hondenredder’ (58) overleed in 2019.

Witte villa

Holtkamp was er trots op dat hij een witte villa aan de Oliemolensingel kon betrekken. Die werd eerder bewoond door textielbaronnen. Bennies vader had als textielarbeider onder deze familie gewerkt. Hij heeft twee dochters en woonde na een scheiding samen met Ewa.

Bronvermelding: Tubantia.nl
https://www.tubantia.nl/enschede/enschedese-gokkast-miljonair-bennie-holtkamp-76-overleden~a25b1340/