Crowntek Hevex
Crowntek Hevex
Stukje uit Automaten Magazine Mei 2002
Oud-voetballers maakten succes van Crowntek Beheer
‘De keus om door te gaan in het voetbal of de automatenbranche was gauw gemaakt. Deze branche trok me enorm, daar wilde ik mee verder gaan.
En ik heb er nooit spijt van gehad. Als profvoetballer ging Joop Heijneman ‘in zaken. Thans is hij commissaris van Crowntek Beheer BV, een uiterst modern bedrijf dat zes fraaie amusementscenters heeft. Samen met oud voetbalmaatje Herman Veenendaal richtte hij 30 jaar geleden Hevex op, wat later van naam veranderde in Crowntek Beheer BV en waar sinds tien jaar een andere oud-voetballer van Vitesse, Joop Heezen, de scepter zwaait.
Ze kennen elkaar van het voetbal. Maar de manier waarop ze in de branche terecht kwamen was totaal verschillend. Samen speelden ze bij Vitesse. Heezen was een dragende speler zoals dat zo mooi heet. Joop Heijneman, vertellend in het imposante pand in Duiven: ‘Vitesse was toen nog niet de club die het nu is. Geen topclub. Ikzelf werd van Ajax naar Vitesse getransfereerd.
Joop heeft langer meegedaan dan ik.’ Heijneman moest op vrij jonge leeftijd, hij was 28, stoppen met betaald voetbal vanwege gezondheidsproblemen. ‘Niets ernstigs, maar doorgaan op dat niveau was niet verstandig. En dus ging hij door met waar hij een jaar of zes eerder mee was begonnen: het exploiteren van kansspelautomaten. ‘Daar kreeg ik nu alle tijd voor, ik vond het heerlijk, ook al was het nog zo’n onzekere tijd. Het waren de jaren zeventig, als een gemeente de boel op slot wou doen gebeurde dat.’
Joop Heezen (r) en Joop Heijneman verruilden de voetbalwereld voor de automatenbranche.
Horecaverleden
Amsterdammer Heijneman komt uit een horecageslacht. Zijn ouders hadden een café waar speelautomaten werden geleverd door de firma Storm. ‘Ik was gefascineerd door die dingen. Toen ik 22 was besloot ik zelf te gaan exploiteren. Ik zat inmiddels bij Vitesse, kende veel mensen in Arnhem. Dat was een prima ingang. Binnen een paar jaar hadden we een aardig klantenbestand opgebouwd.
Begonnen met een vijftal automaten wist Hevex gestaag haar klantenkring uit te breiden. Op het toppunt had men liefst 500 automaten uitstaan bij 250 klanten. ‘Gelderland was ons gebied. We hadden twaalf mensen in dienst. Dat het tegelijk een onzekere periode was is bekend. Ook in Gelderland kon het gebeuren dat een gemeente de kansspelautomaten verbood.
‘Ons imago was twijfelachtig. daar kunnen we eerlijk in zijn. Maar wij hebben er altijd keihard voor gevochten om dat te veranderen. Tja, moeilijk natuurlijk in een tijd dat onze producten slechts gedoogd werden. Later, na de nieuwe wet van 1986 is dat geleidelijk aan veranderd.’
Gewikt en gewogen
‘Ik heb gewikt en gewogen hoor, mijn omgeving keek er wel van op. Naar de speelautomatenbranche, hoe kom je daar nou bij.’ Joop Heezen werkte na zijn voetbaljaren in de accountancy. ‘Ons bedrijf had Hevex als klant, zo kwam ik weer in contact met Joop. Uiteraard kende ik het bedrijf goed. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Ik zag het als een uitdaging, iets heel anders dan ik tot dan toe had gedaan.
En de nieuwe wet was er inmiddels, uitbetalende automaten werden legaal. Dat speelde ook wel mee in mijn besluit.’ Heezen heeft er nooit spijt van gehad. Al snel voelde hij zich thuis bij Hevex. In rap tempo werkte hij zich op tot adjunct directeur van de hallen, want die was men er inmiddels ook bij gaan doen. Heijneman: ‘De hallen hebben steeds mijn aandacht gehad. In diverse plaatsen wisten we een hal te openen. En het ging goed. Al kun je die eerste hallen niet vergelijken met wat we nu hebben natuurlijk. Toch werd er al meteen werk gemaakt van zaken als klantvriendelijkheid, service, uitstraling et cetera. De Big Apple’s mochten gezien worden. ‘Dat streven naar een volwaardig amusementscenter was uit ons hart gegrepen, daar deden we vol overtuiging aan mee,’ zegt Joop Heezen.
Exploitatie verkocht
De hallen kwamen erbij, de horeca-exploitatie werd afgestoten. ‘Mijn hart lag meer en meer bij de hallen. In 1993 hebben we de exploitatie verkocht. De nieuwe eigenaar bleef overigens de naam Hevex gebruiken, onze naam was gevestigd in de wijde regio. Het was net voordat de beperkende maatregelen werden ingevoerd. Heijneman was net op tijd. ‘Ja, dat werd meteen gezegd. Maar ik wist echt niet dat de Random Runner en andere piekmachines verboden zouden worden. Maar denk niet dat wij niet al met die discussies zaten over gokverslaving. Dat was toen erger dan nu.
Joop Heezen en Joop Heijneman voor hun bedrijf
Hoe dan ook, de aandacht werd verlegd naar de centers. Tegelijk werd de constructie van de onderneming veranderd. Joop Heijneman koos ervoor zijn domicilie te verplaatsen naar België. Hij werd, evenals Herman Veenendaal commissaris van Crowntek Beheer BV.
Joop Heezen werd algemeen directeur. ‘Joop heeft de dagelijkse leiding en dat gaat voortreffelijk. Maar ik denk en doe nog volop mee, ik heb het nog ontzettend naar mijn zin in deze branche’, vertelt Heijneman. Inmiddels werken er zo’n zeventig mensen bij Crowntek Beheer.
Zes mooie centers
In Lelystad staat de Magic Apple, in Winterswijk vinden we Fair Play, en dan zijn er nog vier amusementscenters die de naam Big Apple voeren: Zevenaar, Tiel en twee in Arnhem. De amusementscenters blinken uit in ambiance en sfeer. Een ongedwongen sfeer waarin de bezoekers zich prima thuis voelen.
Uiteraard voldoen alle centers aan de diverse certificeringvoorwaarden. De productdifferentiatie is in de Crowntek Beheercenters meteen goed aangepakt. ‘Een uitstekende ontwikkeling. Toegangscontrole, meerspelers. En het sloeg aan bij het publiek. Ook bij het gemeentebestuur trouwens. Dat in een van onze centers, in Arnhem, de burgemeester een kijkje komt nemen zegt toch wel wat. Voor ons is dat het bewijs dat we een gewone en geaccepteerde branche zijn geworden’, aldus Joop Heijneman.
En Joop Heezen zegt: ‘die aversie die ik destijds nog weleens tegenkwam is verdwenen. Men ziet dat je een normaal bedrijf runt. De zes centers hebben ook allemaal hun eigen specifieke publiek. In Arnhem ziet men een interessante mix van autochtone en allochtone bezoekers en is ook het aantal vrouwelijke bezoekers relatief hoog. Ook Lelystad heeft relatief veel vrouwelijke bezoekers.
Opvallend ook is dat het center, gelegen op een steenworp afstand van het station, ook bezoekers uit andere plaatsen ontvangt. In Tiel heeft men, naast het vaste publiek, vooral aanloop van passanten die de verschillende winkelstraten bezoeken. Ook uit de omliggende regio komen bezoekers.
Zevenaar kent een opvallend grote groep vaste klanten, maar trekt ook veel bezoek uit de nabijgelegen regio en zelfs Duitsland. Een zelfde situatie vindt men in het amusementscenter in Winterswijk.
Vroeg bewust
En toch, ook Joop Heijneman heeft de problemen aan den lijve ondervonden, juist ook bij de centers. ‘We hebben negen centers gehad, maar in Ede, Zutphen en Doetinchem moesten we op last van de gemeenteraden de deuren sluiten. De raad heeft als het op verordeningen en vergunningen gaat het laatste woord. Erg jammer dat het daar zo gelopen is. Men zou er goed aan doen eens te komen kijken naar onze andere amusementscenters.”
Des te wrang is het, omdat juist Hevex, en later Crowntek Beheer, altijd zo veel werk heeft gemaakt van de upgrading. ‘We waren ons er al vroeg van bewust dat we een product leverden dat risico’s met zich meebrengt. En eigenlijk hebben we dezelfde doelen voor ogen als de hulpverlening. We willen geen probleemspelers. Wij hebben de hulpverlening altijd gezien als een van onze belangrijkste stakeholders.
Samen met de politie en het bedrijfsleven. Heijneman nam zelf het initiatief, jaren geleden. ‘Ja, ik ging naar de hulp verlening toe, ik wilde praten. Vroeg hen wat we voor elkaar konden betekenen. Ze keken eerst wel een beetje vreemd, maar er zijn goeie contacten uit voort gekomen.
Joop Heijneman werkte ook als bestuurder aan die acceptatie en imagoverbetering. Al jaren is hij actief in het bestuur van de SAC, maar hij was ook jarenlang lid van het hoofdbestuur van de VAN. Al vroeg zag men de noodzaak van zelfregulering in. ‘Ik denk dat de bestuurders weleens een eindje voor liepen op hun achterban. We moesten vaak heel hard knokken om zaken erdoor te krijgen. Dat snap ik ook wel hoor. Wij kwamen als bestuur nu eenmaal in contact met al die instellingen, met landelijke en plaatselijke overheid, noem maar op.
Voor veel collega-gewone ondernemers was dat natuurlijk anders. Toch kijk ik met tevredenheid terug, er is goed werk verricht. Vol lof is Heijneman over mensen als Annette Kok, Dirk Lindenbergh, Leo Heino en anderen. ‘Zoals zij zaken voor elkaar hebben gekregen, dat voor treffelijke lobbywerk. Prachtig. De verhoudingen met de hulpverlening zijn goed, die met de meeste gemeenten ook.
En ook binnen de branchevereniging vinden Heijneman en Heezen dat de neuzen weer dezelfde kant op staan. ‘Natuurlijk is het een tijdje moeilijk geweest. Dat de exploitatie de droge horeca kwijt raakte was pijnlijk. Maar het kon niet anders. Hadden we dat niet gedaan dan was nu alles weg geweest. En toch heeft de exploitatie geen klagen over de nieuwe wet vind ik. Zij zijn er zeker van dat elke gemeente een ver gunning moet leveren. Kom daar eens om als amusementscenter.’
Bussiness-seats
Ze zijn dus niet in de voetballerij doorgegaan. de twee Vitesse-spelers. Maar toch zijn ze de club niet vergeten. Voor ons is Vitesse heel belangrijk. Daarom doen we aan sponsoring. kapitaalswerving, hebben er business seats. Al het wel en wee van de club hebben ze dus mee gemaakt. Vooral het wee, de laatste jaren.
‘Vitesse heeft een enorme sprong omhoog gemaakt. Maar daarna kwamen er problemen. Of Karel Aalbers weer terug moet komen? Nee, dat lijkt me niet verstandig’, zegt Joop Heijneman over de bij de supporters 20 geliefde ex-voorzitter. Keizer Karel zogezegd. Joop Heezen: ‘Aalbers heeft erg goede dingen gedaan, daar zijn we het allemaal over eens. Maar hij is ook verantwoordelijk voor de latere problemen. Dat zijn zaken die de gewone supporter niet ziet. Vlak voordat Crowntek Beheer werd ‘doorgelicht voor de rubriek ‘Ergens in Nederland’ was Vitesse trouwens weer in het nieuws op een manier waarmee de club niet zo blij was.
Sex-ondernemer Menno Buch wil er in de VIP-boxen orgieën gaan organiseren. Via het internet zou dat live te volgen zijn. Voor Heezen en Heijneman hoeft het niet. ‘Maar Buch stond weer in de publiciteit. Hij zal het ook wel gaan proberen, maar de vereniging zal zoiets nooit toelaten. Laten we het maar gewoon bij voetbal houden.’
Bronvermelding: Automaten Magazine Mei 2002