Door onze website te bezoeken, stemt u in met ons gebruik van cookies.
De Speeltuin
Opening de Speeltuin Hommerson
Stukje uit Magazine Oktober 1993
Bijna geruisloos opende Hommerson’s amusementscenter De Speeltuin op 1 april haar deuren voor het publiek. ‘We wilden er niet zo’n heisa van maken’, leggen directieleden Désirée Hommerson, John Arzbach en Joe Krijnen uit. Liever willen ze De Speeltuin geleidelijk aan verder ontwikkelen. ‘Samen met het publiek dat hier komt’.
Logo De Speeltuin
De Speeltuin is het visitekaartje van het imposante pand aan de Haagse Groenmarkt dat de firma Hommerson kocht. Het pand biedt bovendien plaats aan een sfeervolle Brasserie en 36 studentenappartementen.
De Speeltuin neemt een aparte plaats in binnen de speelautomatenbranche. Wie het center binnenloopt bemerkt de rust die het uitstraalt. De entree doet met haar monumentale uitstraling denken aan vervlogen tijden, de tijden waar het “oude” Hommerson vandaan komt en floreerde: kermis, circus en variété. Dit thema komt men in De Speeltuin nadrukkelijk steeds weer tegen. Nostalgie wordt daarmee gekoppeld aan ruimte, sfeer en geavanceerde techniek.
Creatieve opzet
‘Het geeft een goed gevoel om iets helemaal nieuws op te bouwen, vanaf de eerste ideeën tot de uitvoering en het uiteindelijke resultaat. En we zijn trots op dat resultaat’. Dat zegt Désirée Hommerson als Automaten Magazine een rondleiding door het gebouw krijgt. De “creatieve geesten”, in de personen van Désirée Hommerson, John Arzbach en Joe Krijnen, wisten zich omringd door een team enthousiaste medewerkers die elkaar prima aanvulden en aanvoelden. Bovendien stond mevrouw Hommerson sr. de uitvoerenden met advies en (opbouwende) kritiek terzijde. ‘Zij kan natuurlijk putten uit een enorme ervaring en know how. Mevrouw Hommerson is een fantastische kracht in het geheel’, aldus John Arzbach.
De taken waren overigens uitstekend verdeeld. Désirée Hommerson zorgde voor de externe zaken, legde de nodige contacten en bepaalt het gezicht van De Speeltuin naar buiten toe. John Arzbach is verantwoordelijk voor de interne aangelegenheden als personeel, organisatie en kwaliteitsmanagement.
Joe Krijnen is dat voor de totale coördinatie, hij zorgde bovendien samen met Désirée vooral voor de decor-ideeën en de “lay out”. Joe Krijnen zegt over die vormgeving en inrichting: ‘We hebben lang nagedacht over de opstelling van de machines.
De Speeltuin in Den Haag
De Hommerson filosofie is dat de mensen ruimte moet worden gegeven om rustig te kunnen spelen. Daarom zie je als je binnenkomt eerst de kwartjesmachines. Uit ervaring blijkt dat vooral ouderen graag op die machine spelen. Zo maak je dus eigenlijk al een drempel. Het wat drukkere publiek moet daar eerst voorbij, doet dat misschien niet eens. Dat zijn kleine dingen, maar je bereikt dan wel een doelstelling: een wat rustiger publiek dat hier komt om gewoon even te spelen’.
Na de kwartjesmachines kan de bezoeker rustig rondkijken naar wat De Speeltuin allemaal te bieden heeft. De inrichting is zo vorm gegeven dat men op zijn gemak alle kanten op kan, letterlijk en figuurlijk. In totaal 364 kansspel- en behendigheidsautomaten, waaronder de nieuwe succesvolle Link Jackpot, staan overzichtelijk en in diverse posities opgesteld.
Opvallend is dat de Random Runner nogal achteraan in de zaak te vinden is. Ook dat is bewust gedaan. ‘Net als in de meeste hallen het geval is, wilden ook wij in eerste instantie de Random Runners vooraan neerzetten. Maar je weet dat ze er straks uitgaan, dus waarom het publiek daar niet aan laten wennen. De Random Runner staat daarom verder naar achteren. Figuurlijk gesproken: langzaam maar zeker verdwijnt hij uit het amusementscenter’, legt Krijnen uit.
Nostalgie
Een andere doelstelling van de firma Hommerson: behoud tussen al die nieuwigheden de sfeer van vroeger, de nostalgie en de “roots” van Hommerson. ‘Ons bedrijf komt uit de kermiswereld, dat besef willen we handhaven. Daarom zie je dat thema steeds terugkeren’, vertelt Désirée Hommerson.
Desiree Hommerson bij de Kassa
Zo is één van de kassa’s bijvoorbeeld in een replica van een klassiek draaiorgel “gebouwd”. Het betreft het draai-orgel “De Schuit” dat jaren geleden door de firma Hommerson werd verkocht aan het museum Van Speelklok tot Pierement in Utrecht. Ook de andere kassa’s zijn op deze wijze “aangekleed”.
Bovendien zorgen andere decors voor nog meer nostalgische sfeer. Een rijtje gevels waarin lampjes achter de ramen branden. Lantaarns die met hun rustige lichtjes die sfeer nog verder verhogen. En als absolute blikvanger, in het midden van de hal: een plafond waarop het dag- en nachtritme subliem wordt gesimuleerd. De ene keer een heldere lucht met wat wolkjes. Langzaam maar zeker gaat het schemeren totdat honderden sterren het idee van een prachtige heldere nacht weergeven.
Het zorgt allemaal voor dat vreemde, maar fascinerende gevoel in De Speeltuin: rustig spelen op de kansspelmachine in een sfeervolle ruimte. Maar daar blijft het, wat de decorbouw betreft niet bij. ‘De decors zijn mobiel. Als we willen kunnen we het zo vervangen door een heel nieuw concept, een nieuw uiterlijk. We zitten dus niet voor altijd vast aan deze stijl. Misschien dat we over een paar jaar een heel ander decor hebben. Deze constructie maakt dat zo uniek’, aldus Joe Krijnen.
Geavanceerd computersyteem
Er zijn meer unieke zaken aan De Speeltuin. Het geldcircuit is op geraffineerde wijze gescheiden van de hal zelf. ‘Dat maakt het voor het gehele personeel aantrekkelijker, uiteraard ook uit het oogpunt van de beveiliging. Daarnaast werken we met een geavanceerd computersysteem, verzorgd door Acuras, waarin de gehele administratie is verwerkt, waarin al de automaten worden gecontroleerd en geregistreerd’, zegt Désirée Hommerson.
Ook kent De Speeltuin een uitgebreid beveiligings en bewakingssysteem. De mensen die de hal binnenkomen worden erop attent gemaakt dat middels video-camera’s het center wordt beveiligd. Hoe geavanceerd die beveiliging werkt is te zien in een speciale ruimte waar de nodige videorecorders en monitoren staan te snorren. Ook op het gebied van brand- en calamiteitenbeveiliging loopt De Speeltuin voorop met dit systeem.
Vinden we in de kelder van het pand onder andere de kantine en een heuse fitnessruimte voor de medewerkers, overigens ook bedoeld voor de mensen van de andere Hommerson-vestigingen, op de bovenste verdiepingen zijn de kantoren van de directie gevestigd. Bovendien is er een ruimte gecreëerd waarin het voltallige personeel regelmatig wordt “bijgeschoold” middels alle relevante cursussen. John Arzbach: ‘We hebben het dan over alle standaardtrainingen: service-, brandbeveiliging-, calamiteiten en vanzelf- sprekend ook de opleiding kansspelproblematiek. Wat dat laatste betreft zijn onze mensen uitstekend geïnstrueerd’.
Ook de technische dienst is in het gebouw, waar men de beschikking heeft over een ruime werkplaats, gehuisvest. Désirée Hommerson: ‘Door de grootte van dit pand hebben we praktisch alles in eigen huis en dicht bij de hand. Ik denk dat we ons ook daarin onderscheiden van de meeste centers’. Het feit dat er in De Speeltuin met een praktisch geheel nieuwe ploeg mensen wordt gewerkt maakt het succes van Hommerson overduidelijk. ‘In twee jaar tijd is het personeels bestand gegroeid tot een kleine honderd medewerkers. Ik geloof dat we uitstekend hebben geïnvesteerd’, zegt John Arzbach.
De Speeltuin zal geleidelijk aan met de bezoekers meegroeien. Het “Hommerson-gevoel” zal daarbij in elk geval niet verloren gaan. ‘We verloochenen onze afkomst niet, dat zal iedereen duidelijk zijn als ze De Speeltuin bezoeken’, aldus Désirée Hommerson.
Stukje uit Magazine November 1993
Officiele opening De Speeltuin
Op woensdag 6 oktober is amusementscentrum De Speeltuin in Den Haag door de wethouder van Verkeer en Vervoer Binnenstad en Monumenten officieel geopend.
Wethouder Meijer
Dat wil zeggen, het project Dagelijkse Groenmarkt 37 werd voor geopend verklaard, het amusementscentrum en de brasserie “Windows” draaiden al enige tijd op volle toeren. Met de voltooiing van het gehele project, inclusief de studentenwoningen, is de “bouwfase” van het monumentale pand nu helemaal afgerond. Met tevredenheid constateerden zowel leiding en medewerkers van De Speeltuin als vertegenwoordigers van de gemeente dat het project als geslaagd mag worden beschouwd.
Désirée Hommerson sprak in haar welkomstwoord haar waardering en dank uit aan het team dat het project Dagelijkse Groenmarkt mede had helpen verwezenlijken. De aannemers, architecten en leveranciers en niet in de laatste plaats de medewerkers van de Scheveningse vestiging van Hommerson die vanaf het begin bij het project betrokken zijn geweest en hun kennis en ervaring daarbij inbrachten. Ook dankte Désirée Hommerson de diverse afdelingen en medewerkers van de gemeente Den Haag met wie, zo verwacht zij, ‘een goede samenwerking is gestart die zeker door zal gaan’.
Goede samenwerking
Désirée Hommerson ging in het kort in op de geschiedenis van het project Dagelijkse Groenmarkt 37. Zij herinnerde aan de eerste aanvragen in 1988 en wat er daarna gebeurde. ‘Het heeft lang geduurd voordat alle neuzen in dezelfde richting wezen, onze richting dus’. Er is de afgelopen jaren heel wat af gediscussieerd, maar ook aan de kritische opmerkingen hebben we veel gehad, zo constateerde zij. Désirée Hommerson zei trots te zijn op ieders bijdrage.
‘Wij hopen ook dat dit project een impuls is voor verdere verfraaiing van de Haagse binnenstad’. Voor alle hulp en inspiratie sprak zij haar dank uit aan onder andere haar moeder, mevrouw Hommerson-Kooistra en haar echtgenoot Joe Krijnen. De samenwerking met de gemeentewerd ook aangehaald door de wethouder van Verkeer en Vervoer Binnenstad en Monumenten, de heer Meijer.
Ook hij keek terug naar het begin van het project en constateerde dat met de voltooiing de binnenstad aan aanzien heeft gewonnen. ‘Destijds stond de helft van dit pand leeg, nu hebben we een complex met diverse functies waar we heel tevreden mee kunnen zijn’, aldus Meijer die ook blij was met de totstandkoming van de 37 studentenwoningen en de samenwerking die de bouwvereniging en de Haagse Hogeschool hebben aangeboden. ‘Dit project is met de nodige scepsis omgeven geweest’, vertelde de wethouder.
‘Ik herinner me de verhitte discussies in en buiten de diverse commissies nog goed. Voor die scepsis blijkt achteraf geen plaats te zijn. Er is iets moois neer gezet en de firma Hommerson heeft goede afspraken gemaakt die ze ook zal nakomen. besloot de wethouder. Na die mooie woorden werd overgegaan tot de officiële opening die werd verricht door Désirée Hommerson, wethouder Meijer en de directeur van de Haagse Hotelschool. Daarna kon de feesttaart worden aangesneden en het glas geheven.
De Feest Taart
Daarna kon de feesttaart worden aangesneden en het glas geheven.
Desiree snijdt de taart aan
Bronvermelding: Automaten Magazine Oktober en November 1993