Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Frans Janssen

Frans Janssen hoofd afdeling ontwikkeling bij Elam

Stukje uit Automaten Magazine Mei 2000

Frans Janssen 25 jaar boeiend bij Elam

‘De uitstekende sfeer, de gemoedelijkheid. Een bedrijf waar iedereen elkaar met de voornaam aanspreekt. Dat, samen met het werk dat op zich al heel boeiend is, maakt dat ik het hier naar mijn zin heb. En dat al 25 jaar, want Frans Janssen vierde onlangs zijn zilveren jubileum bij Elam Group.

In 1975 begon hij er als medewerker van de technische dienst. Inmiddels is hij hoofd van de afdeling ontwikkeling. ‘De techniek, dat blijft altijd interessant en daarbij ben ik een spelletjesliefhebber.’

frans janssen Elam
Frans Janssen

Tijdens het feest was er ‘uiteraard tijd ingeruimd voor een spelletje. ‘Mijn collega’s hadden een spel gemaakt dat ze “Trivi Frans’ hadden. genoemd, een afleiding van Triviant dus. Mijn vrouw Rita en ik moesten tegen de rest van de zaal spelen. En dat ging prima, het was wel zo in elkaar gezet dat er van alles uit die 25 jaar naar voren kwam. Erg origineel natuurlijk.’

Gedoogde automaten

In 1975 heette het bedrijf nog Automaten Import Nederland, later werd het Elam Group. Men had flippers, videospelletjes en de eerste fruitautomaten. ‘De fruitautomaten werden gedoogd, er was immers nog geen wet die dat precies regelde’, herinnert Janssen zich.

Hij had een technische opleiding en kon zich dus prima uitleven in de mechanische en later elektronische apparatuur. Elam hield zich toen nog vooral bezig met de groothandel, dus verkoop en een goede after sales. ‘Ik denk dat dat al vroeg onze kracht was, de uitstekende service.

Mensen weten wat ze aan je hebben en dat blijft ze ook later bij. Bij de behendigheidsspelletjes waren Atari, Konami en Midway de bekende namen. Van de ‘gedoogde’ automaten herinnert Frans Janssen zich de Safari en Bonanza. Begin jaren tachtig werd het wel duidelijk dat er een nieuwe wet aan zat te komen en werd het geleidelijk aan minder onzeker op de markt. Daarvoor gebeurde het weleens dat er in een gemeente automaten werden verboden. En een keuringsinstantie was er ook nog niet. ‘Dat deed de VAN zelf.

Men keek dan of een nieuwe automaat goed zou zijn voor de markt. Ik weet nog wel dat ik met de nieuwste automaat naar Arnhem reisde. Daar zaten dan de bestuursleden van de VAN en zij bekeken of die machine geplaatst mocht worden in de horeca-exploitatie.

Een vreemde toestand als je het vergelijkt met nu. Maar ik denk dat de VAN toen vooral beschermend bezig was. Ook toen al wilde men excessen voorkomen.’

Ontwikkeling

Toen het bedrijf in 1983 Elam Group werd, veranderde er ook wat in de organisatie. Er kwam zelfs een heuse ontwikkelingsafdeling. ‘Voor die tijd was dat heel bijzonder in Nederland. Onder Frans Derks ben ik daar gaan werken. Wij bedachten de spelletjes en in Engeland werd het uitgevoerd. Later gingen we ook steeds meer zelf de software maken.’

Engeland, dat was Bell Fruit, het bedrijf waar Elam jarenlang mee samenwerkte. Steeds weer kwamen er nieuwe spelletjes, steeds meer gericht ook op de eigen Nederlandse markt.

‘Er moest dus ook meer Nederlandse input komen bij het maken van de spelletjes, we zijn toen steeds meer zelf gaan doen, de productie gebeurde vervolgens nog in Engeland. Met de komst van de microprocessor ging het allemaal nog sneller. ‘Die heeft het mogelijk gemaakt dat je tegelijkertijd meer kon doen dan voorheen.

Ook de computers werden steeds beter. In het begin werkten we met een Apple machine. Dat was heel wat voor die tijd. Als je moest testen dan zette je vrijdagmiddag om 17.00 uur de computer aan en dan had hij maandagochtend een paar duizend gegevens voor je.

Met de apparatuur van nu heb je binnen een paar tellen een miljoen gegevens. In korte tijd kan er dus meer gedaan worden. En begon men op de ontwikkelingsafdeling met twee man, nu werken er tien mensen op een totaal van dertig mede werkers in het hele bedrijf.

Altijd oplossingen

De speelautomatenbranche kent een stormachtig bestaan. Met hoge pieken en diepe dalen. Dat merkte men ook bij Elam Group. Frans Janssen: “Je merkt dat en je praat erover. Maar wij zijn nooit bang geweest voor onze baan. Niet door de beperkingsmaatregelen en niet toen de samenwerking met Bell Fruit werd beëindigd.

Je ging er vanuit dat er toch steeds weer een oplossing zou komen en dat gebeurde ook. Dat is ook een van de sterke kanten van dit bedrijf. Het geloof in eigen kunnen. Dat geldt ook voor de spelontwikkeling. Nu met de nieuwe wet zal men juist daar rekening moeten houden met de nieuwe maatregelen.

Er zal binnen nieuwe kaders gewerkt moeten worden. Frans Janssen heeft daar alle vertrouwen in. ‘Natuurlijk, je verzint toch steeds weer iets. We zijn daar continue met tien man mee bezig. Je hebt je informatie waar je op verder werkt, soms komt er opeens een heel nieuw idee.

Ik ben ervan overtuigd dat de ideeën blijven komen en de uitvoering ook. Vergelijk het maar met de muziekindustrie. Er komen toch steeds. weer nieuwe liedjes uit, zo gaat dat bij ons ook. Toen Frans Janssen de maandag na zijn feest op de zaak kwam werd hij verwelkomd door een machine die de volgende 25 jaar aankondigde.

‘Dat leek me een beetje overdreven, maar het tekent de sfeer hier. Nou, vijftien jaar, dat zal nog wel lukken denk ik.

Bronvermelding: Automaten Magazine Mei 2000