Door onze website te bezoeken, stemt u in met ons gebruik van cookies.
Frans van Beuningen
Frans van Beuningen, Wurlitzers, Maygay en Geluidsapparatuur
Frans van Beuningen
Frans van Beuningen is in 1962 begonnen als eenmanszaak, de Twentse Automaten Centrale in Hengelo (T.A.C.). Hun werden in 1989 importeur van Maygay. Behalve gokkasten werden er ook Jukeboxen verkocht en deed men in geluidsinstallaties.
Stukje uit Automaten Magazine November 1990
Dat de Twentse Automaten Centrale BV, naast het Maygay-importeurschap nog meer activiteiten aan de dag legt, is lang niet aan iedereen bekend. Toch kan het bedrijf bogen op een goede staat van dienst in een aantal aanverwante disciplines. Hieronder is allereerst direkteur Frans van Beuningen aan het woord over “zijn” Wurlitzer’s.
Frans van Beuningen kan zich af en toe wel voor zijn kop slaan.
Zoveel fraai gekleurde en decoratief ongeëvenaarde Wurlitzer jukeboxen heeft hij destijds wel naar de sloop gebracht.
Van Beuningen van de T.A.C. uit Hengelo is de tel kwijt, maar zeker is dat er honderden aan stukken zijn geslagen. “Wat moesten wij met die zware inruilkasten? De jukeboxmarkt was zeker in de jaren vijftig enorm explosief. Je stond er niet bij stil, dat zo’n kast later nog eens interessant zou worden.”
Revival
Maar tegenwoordig is de vraag ernaar weer ongekend. Menig horeca ondernemer en ook opvallend veel particulieren hebben grote belangstelling voor de nostalgische jukebox.
Verzamelaars willen graag vele tienduizenden guldens voor een originele Wurlitzer betalen. Maar hoewel van Beuningen in zijn showroom geen enkel authentiek model heeft staan, loopt de verkoop van de nieuwe versie van het eens zo populaire model 1015 momenteel uitstekend.
De laatste jaren is er dus volop handel in oude jukeboxen. Reden voor producent de Deutsche Wurlitzer GmbH om in te haken op de nostalgische hausse en het parade- paardje, de 1015 -oorspronkelijk een Amerikaanse machine nieuw leven in te blazen. Uiterlijk is er aan de toeters, bellen en bubbelbuizen van de oorspronkelijke machine niets veranderd, maar binnenin zijn alle mechanische onderdelen vervangen door electronica.
Hoewel Frans van Beuningen sinds zijn zeventiende in de jukeboxen en automaten zit, deelt hij niet in de nostalgische gevoelens. “Vind je het gek? Als onderhoudsmonteur ging ik vroeger s’nachts cafés af om reparaties te doen. Vaak moest ik opdraven tijdens een dansavond omdat de jukebox was uitgevallen. Stonden ze met z’n allen op m’n vingers te kijken.”
De oprichter van de T.A.C. weet nog goed hoe hij de eerste uit Amerika geïmporteerde Wurlitzers onder handen nam. “Die speelden de Moonlight Serenade op halve snelheid. Wij moesten die apparaten geschikt maken voor het Nederlandse lichtnet. En natuurlijk deden wij iets aan de muntinworp.”
De nieuwe Wurlitzer 1015 is technisch zeer goed uitgerust. Het nieuwste snufje is natuurlijk de 1015-CD, die is uitgerust met een CD-wisselsysteem voor 50 CD’s.
Discotheekinrichters
“Het logische vervolg van het brengen van muziek en sfeer met onze jukeboxen was natuurlijk de overschakeling op Hifi installaties en eenvoudige verlichting. De installaties werden aan de wensen van de klant aangepast en soms zelfs naar eigen ontwerp gebouwd. Zo zijn soms de meest futuristische installaties gemaakt, waarna die van een eigen fantasiemerk werden voorzien.”
Van Beuningen cs. hebben de zaken voortvarend en professioneel aangepakt. Er zijn mensen binnengehaald, die zich uitsluitend met deze tak van het bedrijf bezighouden. Met enige trots meldt van Beuningen dan ook: “Wij mogen ons zo langzamerhand de enige serieuze discotheekinrichter van onze regio noemen. Wij doen dan ook alleen zaken met werkelijk professionele bedrijven als BOSE, JBL en Prof Sound Systems.”
De T.A.C. kan nu dan ook complete inrichtingen aan, vanaf advies tot en met installatie en 24-uurs service. Ook is de T.A.C. betrokken bij het nieuw leven inblazen van de DIN-vereniging. Frans van Beuningen is dan ook zeer content met zijn bedrijf, dat met de Maygay en Wurlitzer import, de eigen exploitatie en de afdeling licht en geluid 4 stevige pijlers heeft om op te rusten.
Stukje uit Automaten Magazine November 1993
T.A.C. en Maygay, een winnende combinatie
Het is alweer vijf jaar geleden, dat de eerste contacten tussen het Engelse bedrijf Maygay Ltd. en de T.A.C. by van Frans van Beuningen werden gelegd. Daarnaast heeft het Hengelose bedrijf zojuist de Nederlandse versie van het grootste Engelse succes van MAYGAY uitgebracht op de Nederlandse markt. Redenen te over in Automaten Magazine even stil te staan bij de ontwikkelingen van beide bedrijven in de afgelopen vijf jaar.
De introductie van een opvolgende reeks van vernieuwende technieken en concepten heeft de naam Maygay gevestigd als een van de grotere en innoverende Europese fabrikanten van Speelautomaten.
De naam van de Twentse Automaten Centrale (T.A.C.), de Nederlandse importeur van Maygay, is eveneens stevig gevestigd als “leverancier van kwaliteit, betrouwbaarheid en visie”.
Frans van Beuningen
Het Nederlandse verhaal
Frans van Beuningen begon zo’n 35 jaar geleden als exploitant van jukeboxen. Toen door de opkomst van de eigen geluidsinstallaties in de horeca, de jukeboxen van het toneel verdwenen, was de stap naar de exploitatie van speelautomaten snel gezet.
Gebleven uit die tijd is natuurlijk wel het importeurschap van Wurlitzer jukeboxen. In het begin van de jaren tachtig werd door het bedrijf ook de groothandel in kansspel- en behendigheidsautomaten ter hand genomen. De groei zat er goed in, zodat het bedrijf, dat inmiddels Twentse Automaten Centrale was gedoopt, zich ging oriënteren op een eigen merk en eigen import op dit gebied.
Die kans werd in 1988 geboden, toen Steve Murray, die Maygay in Engeland in 1,5 jaar opstuwde van klein familie-bedrijf tot een van de marktleiders, op zoek was naar een nieuwe Nederlandse importeur voor zijn produkten.
Het contact met Frans van Beuningen, Marcel Geerdink en Rob Puttkammer was onmiddellijk optimaal, zodat de overeenkomst snel gesloten was. De Twentse Automaten Centrale ging zich T.A.C. noemen, om de landelijke ambities beter tot uitdrukking te laten komen en beide bedrijven deden investeringen in mankracht, ontwikkeling en commercie.
Ondanks de lastige marktsituatie (o.a. door restrictief beleid van de lokale overheden) is T.A.C./Maygay langzaam maar zeker aan. het groeien en ziet men de toekomst met een voorzichtig optimisme tegemoet. Zeker ook, omdat andere bedrijfsaktiviteiten zoals de afdeling Geluid en Licht ook duidelijk in de lift zitten.
Het Engelse verhaal met Maygay
Maygay is in Engeland in het afgelopen jaar naar men zegt: “de succesvolste en meest innoverende fabrikant geweest”. De laatste stap voorwaarts die het bedrijf maakte met het “Bord Spel” concept, is en blijft zeer goede opbrengsten genereren. De beste uitwerking van dit concept, de Monopoly, werd ontwikkeld onder de licentie van Waddington en blijft de standaard waarmee alle andere ontwikkelingen van dit concept worden vergeleken.
Monopoly Maygay
In de achterliggende 5 jaar heeft de relatie tussen de T.A.C. en Maygay zich ontwikkeld tot iets, dat de normale verhouding van producent/importeur volgens betrokkenen verre ontstijgt. De beide bedrijven ontwikkelen tegenwoordig in nauwe samenwerking zeer originele spellen, die telkens geheel zijn toegespitst op de behoeften van de amusementsmarkt waar ze voor bedoeld zijn.
Innovatie en verscheidenheid zijn de sleutel tot succes bij een dergelijke strategie. Naast het “Bord Spel” concept (ook een “thema concept” zoals ze bij T.A.C./Maygay zeg- gen), was de T.A.C./Maygay combinatie dit jaar ook verantwoordelijk voor de Nederlandse introductie van hun unieke “Rollen-en-Video” spellen, door het uitbrengen van de TV-Action.
De wil om een gevarieerd produkten pakket aan te bieden met “voor elk wat wils”, waar iedereen een echte keus kan maken voor dat produkt wat men zelf het interessantst vind, onderstreept het belang dat beide bedrijven zien in een gezamenlijke aanpak.
De combinatie.
TV Action gokkast Maygay
TV-Action was de eerste echte gezamenlijke aanpak, wat ontwikkeling en product design betreft, van de beide bedrijven. Deze machine werd gevolgd door het uitdagende “speelkaarten” spel de Diamond Hearts. Deze machine is geheel door de T.A.C. ontwikkeld en wordt gebouwd in de Engelse fabriek van Maygay.
Diamond Hearts
Al deze ontwikkelingen hebben ertoe bijgedragen om de reputatie van de T.A.C./Maygay combinatie verder te verstevigen. Het lijkt erop dat de Monopoly hun grootste stap voorwaarts tot heden zal blijken te zijn. De machine is oogverblindend en met het beste “Bord-Spel” uitgerust en zal daardoor zowel op de regelmatige als de individuele speler een magische aantrekkingskracht blijken te hebben.
De machine heeft volgens de mensen van de T.A.C. ook de potentie een werkelijke “amusements machine met winstkans” te zijn, die het ook voor de niet-speler wel eens aantrekkelijk zou kunnen maken “eens een gokje” te wagen. Wie kent immers het spel Monopoly niet?
Ondanks al deze mooie woorden, kan het werkelijke succes van een concept pas afgemeten worden aan de hand van het stand houden van dat idee gedurende een langere periode. Daarom is het belangrijk om te weten, dat het succes van de Monopoly in Engeland 1,5 jaar na de introductie nog steeds voortduurt en dat van die Monopoly, inclusief de ervan afgeleide types, nu al zo’n 15.000 machines zijn verkocht.
De algemeen directeur van Maygay Ltd., Roy Howell, voorspelt dan ook een goede toekomst voor de relatie van zijn bedrijf met T.A.C.. Hij ziet dan ook de vooruitgang, die tot nu toe in 1993 is gerealiseerd slechts als een begin: “We delen nu een uitgebreid scala aan deskundigheid op die terreinen die werkelijk belangrijk zijn.
Kennis van soft- en hardware, mechanische en elektronische systemen, computer graphics, etc. Maar we delen ook marktkennis en zijn daarom toegerust om zowel te groeien als eventueel te veranderen, als de noodzaak zich voordoet.
Met een jong en dynamisch team, dat zich bewust is van veranderende trends en daarop wil blijven anticiperen, zijn wij ervan overtuigd, dat T.A.C. en Maygay hun plaats binnen de Nederlandse markt hebben veroverd en voorop zullen blijven lopen waar het gaat om innovatie, samenwerking en ontwikkeling van spellen en …..
Bronvermelding: Automaten Automaten Magazine November 1990 en November 1993