Door onze website te bezoeken, stemt u in met ons gebruik van cookies.
Gerard van Dillen
Gerard van Dillen, nog samen met Rouvoet Jukeboxen geplaatst!
Gerard van Dillen trad in 1957 in dienst als monteur bij het Bossche bedrijf Rouvoet dat toen nog Automatic Machines Brabant heette.
Stukje uit Magazine Mei 1992
Gerard van Dillen
Gerard van Dillen 35 jaar bij Rouvoet, Carriere als een Jongensboek.
De carrière van Gerard van Dillen is er één als uit een jongensboek”. Dat zei Dirk Lindenbergh namens de directie van de Errel Groep bij het 35 jarig jubileum van Van Dillen. De jubilaris begon als monteur en is nu directeur van het bedrijf in Den Bosch.
Op 11 maart stond men in dat bedrijf even stil bij die 35 jaren. Officieel is 35 geen jubileumgetal, zei Lindenbergh, maar men wilde toch aandacht besteden aan die lange staat van dienst van Van Dillen.
“En daarom hadden we het over vijf maal zeven jaren. Eerst zeven magere jaren, daarna de vette”. Waarbij Lindenbergh opmerkte dat de magere jaren thans weer waren aangebroken want diezelfde dag konden hij en de heer Van Kessel zich geen broodje veroorloven. In de broodjeszaak kon Jan Rouvoet hen nauwelijks helpen. “Hij had ook maar een tientje op zak. Dus we lijken het nu ook niet zo breed te hebben”.
In zijn toespraak somde Lindenbergh de vele verdiensten van Van Dillen op. Zijn onmisbaarheid in Den Bosch, waar hij nu de zaak runt, “Gerard is een kei in het organiseren, doet vaak de dingen die anderen vergeten, maar die wel moeten gebeuren”.
Van Dillen’s loyaliteit aan het Rouvoet-concern werd geprezen. “Velen in de branche waren jaloers op Rouvoet omdat hij zo’n uitstekende rechterhand als Van Dillen had op wie hij kon vertrouwen”. De Errel directeur noemde daarbij de eerste jaren waarbij Van Dillen samen met Rouvoet de jukeboxen plaatste. En later de bingo’s en de speelautomaten.
Tenslotte kon men het gehele Bossche bedrijf onder Van Dillen’s verantwoording laten functioneren. Lindenbergh zei daarbij dat de affectie van Steef Rouvoet voor Van Dillen daarom heel begrijpelijk is. “Hij heeft een warm hart voor je, net als wij allemaal trouwens”.
Niet alleen in het bedrijf, maar ook binnen de VAN bewees Van Dillen zijn waarde, zo vertelde Lindenbergh. “Vaak was jij één van de weinigen, vooral op regionale raadsvergaderingen, die verstandige en nuttige dingen zei”.
Volgend jaar neemt Gerard van Dillen waarschijnlijk afscheid van “zijn” bedrijf. Ook al sprak Lindenbergh de hoop uit dat men nog een tijdje op Van Dillen mocht rekenen. In zijn dankwoord keek Gerard van Dillen nog even terug op die 35 jaar, waarbij hij uiteraard de moeilijke beginjaren niet vergat.
“Dat we ons rayon zo snel en zo flink uit gingen breiden lag natuurlijk aan de verboden die er regelmatig waren. Mocht je in een bepaald gebied geen automaten meer plaatsen, dan moesten we noodgedwongen ergens anders naar toe”.
De groei van het Rouvoet-bedrijf was vooral te verklaren uit de hechte band onderling, zei Van Dillen. Een hechte band die moet blijven opdat verdere groei mogelijk blijft.
“Door keihard te werken, door het ik-gevoel te vervangen door het wij-gevoel, op die manier worden we een top-bedrijf in Nederland en Europa, daar ben ik van overtuigd”, zo hield Van Dillen zijn gehoor voor.
Voor het feit dat hij 35 jaar lang bij hetzelfde bedrijf en voor dezelfde baas werkte had hij een simpele verklaring. “Dat kun je uitleggen als gebrek aan initiatief. Maar ik zeg u, als je Steef Rouvoet hebt als werkgever, die je de ruimte geeft zelfstandig te werken, dan kost je zoiets volstrekt geen moeite”.
Van Dillen bedankte niet alleen de heer Rouvoet, maar ook zijn vrouw Nel die 35 jaar lang achter zijn werk stond. “Ik heb dus twee goede keuzes gemaakt”.
Stukje uit Magazine September 1993
Van Dillen gaf de beste jaren van zijn leven
Na 36 jaar trouwe dienst nam Gerard van Dillen, op 30 juni 1993, afscheid van “zijn” bedrijf. Tijdens een bijeenkomst op het bedrijf en daarna bij een druk bezochte receptie werd de man die van monteur opklom tot adjunct-directeur door diverse personen lof toegezwaaid.
Vanzelfsprekend door de mensen van de Errel- groep, waarbij de bijdrage van president-directeur Steef Rouvoet, die gelukkig weer helemaal hersteld is, als een verrassing werd gezien. Maar ook de burgemeester van Vught, de woonplaats van Van Dillen gaf acte de presénce.
Hij spelde Van Dillen een koninklijke onderscheiding op.
De burgemeester toast met van Dillen op koninklijke onderscheiding
Gerard van Dillen noemde het altijd een carrière als een jongensboek. Vorig jaar, toen hij vanwege zijn 35-jarig dienstverband in het zonnetje werd gezet, en ook nu ging hij in op zijn jaren met Steef Rouvoet. Dat deed Rouvoet zelf ook, zodat beide speeches nogal wat aanknopingspunten hadden.
Algemeen werd Van Dillen’s betrokkenheid bij het bedrijf, eerst Rouvoet, later Errel, geprezen. Directeur Harrie van Kessel zei dat Gerard van Dillen ‘zijn beste jaren voor het bedrijf heeft gegeven’.
Veel meegemaakt
‘We hebben samen veel meegemaakt, goede maar ook slechte tijden’. Daaraan herinnerde president-directeur Rouvoet van de Errel-groep. Hij keek terug naar de beginjaren van zijn bedrijf toen men afhankelijk was van de nukken van burgemeesters. ‘Samen bouwden wij dit bedrijf op en vervolgens werd het door de overheden weer afgebroken.
Maar door steeds weer opnieuw te beginnen hebben we er iets van gemaakt’, waarbij Rouvoet zijn bewondering voor Van Dillen’s inzet niet onder stoelen of banken schoof. Behalve goede collega’s hebben we ook een waardevolle vriendschap opgebouwd’, zei Rouvoet.
Gerard van Dillen trad in 1957 in dienst als monteur bij het Bossche bedrijf dat toen nog Automatic Machines Brabant heette.
In 1963 werd hij bedrijfsleider en in 1978 adjunct-directeur van Rouvoet b.v.
Na de fusie met de Lindenbergh-groep, in 1990, werd Van Dillen staf-medewerker.
Uniek
‘Daarover wilde ik eigenlijk ook gaan vertellen’, begon Van Dillen zijn toespraakje. Ook hij ging terug in de tijd, naar de roerige beginperiode van het bedrijf. ‘Langer dan een generatie werken bij hetzelfde bedrijf is tegenwoordig uniek te noemen.
V.l.n.r. Harrie van kessel, Nel en Gerard van Dillen, Steef Rouvoet
Uniek is ook diegene waarvoor ik heb gewerkt, Steef Rouvoet’, begon Van Dillen. ‘Steef en ik hebben meer als vrienden dan als baas en werknemer gewerkt’, er was geen ijzeren discipline nodig, als je je verantwoordelijkheden maar kende’ vertelde hij.
Dankzij een enorm doorzettingsvermogen groeide het bedrijf uit tot een prachtige onderneming. Van Dillen hield zijn collega’s voor er trots op te zijn te werken voor een sterke onderneming als Errel Holding. En uiteraard bedankte hij de stille kracht op de achtergrond, zijn echtgenote Nel, die ook van de diverse sprekers reeds de nodige complimenten had gekregen.
Koninklijke onderscheiding
Van de burgemeester van Den Bosch had Gerard van Dillen een persoonlijke brief gekregen, de burgemeester van Vught, de heer De Graaf, was zelf naar de bijeenkomst gekomen. Hij somde de vele maatschappelijke functies op waarin van Dillen zich verdienstelijk maakte. De jeugdbelangen, de parochie, de politiek en de werkgroep Zomerdorp Cromvoirt.
Over dat laatste zei de burgemeester schertsend: ‘Gelukkig in dat niet helemaal uit de verf gekomen. Een paar campings is mooi genoeg voor het dorp, maar misschien was dat wel de bedoeling van die werkgroep, Burgemeester De Graaf was niet voor niets met zijn ambtsketen om naar Den Bosch gekomen, vertelde hij.
Hij mocht Van Dillen onderscheiden met de gouden eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. Een volkomen verraste Van Dillen sprak daarna nogmaals een kort dankwoordje uit.
Na de bijeen komst in bet bedrijf aan de Bossche Meerheuvel, waar Van Dillen van directie en personeel een aantal prachtige cadeaus kreeg aangeboden, waaronder het eerste exemplaar van de brochure over de Errel Holding, vond in Vught een druk bezochte receptie plaats waar Van Dillen vele handen van relaties en bekenden mocht schudden.
Bronvermelding: Automaten Magazine Mei 1992 en September 1993