Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Horeca Beheer

Ergens in Nederland

Stukje uit Automaten Magazine februari 2002

Horeca beheer Noord Nederland: groot dankzij eensgezindheid

Horeca Beheer Noord Nederland BV wordt gerund door de broers Freddy Lambeck en Eddy Lambeck. Zij nemen als directie respectievelijk de administratie en het inkoopgedeelte voor hun rekening.

Als kinderen raakten zij vertrouwd met het bedrijf en met de speelautomatenbranche. Hun keus was uiteindelijk duidelijk: doorgaan in het bedrijf van vader.

jan lambeck
Jan Lambeck

De broers Lambeck vullen elkaar goed aan, zitten ook op dezelfde lijn wat het ondernemen betreft. Als adviseur is stichter Jan Lambeck nog actief op de achtergrond. Maar in principe moeten de jongens het zelf waarmaken’, vertelt Lambeck senior.

‘Ik heb het bij andere bedrijven wel eens anders gezien. Bovendien is dit geen gemakkelijke branche. Zouden ze er samen toch niet uitkomen, dan nemen mijn vrouw en ik de eindbeslissing. Die duidelijke afspraken hebben we samen gemaakt’, verklaart Jan Lambeck. Om daar meteen aan toe te voegen dat ‘de jongens’ het voortreffelijk doen.

Vertraging Nijpels-automaten

Een rondje door het bedrijf, het schitterende frisse pand dat drie jaar geleden in Nieuwe Pekela werd neergezet, leert dat men naast het heden ook het verleden koestert. Bij de entree zien we een aantal ‘gouwe ouwe’. ‘Ja, dat zijn machines waar we goed mee hebben geboerd, verklaart Jan Lambeck.

De Aristocrat, de Bally Circus, dat waren goudvinkjes voor het bedrijf, dat zo’n dertig jaar geleden het levenslicht zag. Van Bally werd trouwens erg veel afgenomen destijds. ‘Veel van hun machines waren niet toegestaan in veel staten. Daarom kwam er zoveel hier naar toe en met veel succes. Later veranderde de wet in een aantal Amerikaanse staten.

Bally heeft nu handenvol werk voor de eigen markt. Tijdens de rondleiding door het gebouw aan Holland Marsh valt het aantal automaten op dat eigenlijk al weg had moeten zijn en in de horeca had moeten staan.

Freddy Lambeck: ‘De importeur had een achterstand opgelopen. Erg vervelend want wij willen doorgaan en de klanten zitten op hun automaten te wachten. We hadden ons verdorie al in juni aangemeld en de bestellingen doorgegeven. Het moest vroeg, dat wisten we allemaal. En nu zijn we aan 2002 begonnen en staan die automaten hier klaar. Jammer, maar we gaan ervan uit dat ze binnen een paar dagen bij de klanten staan.

De klanten van Horeca Beheer Noord Nederland bevinden zich, hoe kan het anders, in het noorden van het land. Groningen. Friesland en Drenthe worden door de onderneming bediend. Daarmee behoort men tot de grotere exploitanten in het noorden, de ‘giganten’ als Errèl en JVH niet meegerekend dan.

Afgezien van die aanloopmoeilijkheden gaat Lambeck ervan uit dat de euro-omwisseling, ook voor zijn bedrijf, zonder al te veel problemen zal verlopen. “Een kwestie van wennen, ik heb daar alle vertrouwen in. Minder duidelijk kan men zijn over de Nijpels-automaten als zodanig. Nieuwe auto- maten met nieuwe spelletjes die niet eerst zijn getest in het veld.

freddy lambeck
Freddy Lambeck

Toch is Freddy Lambeck optimistisch. Je hoorde vorig jaar allerlei verhalen hoe moeilijk het zou worden. Saaie machines met dito spelletjes. Maar wij hebben een aantal productpresentaties gezien en daar hebben we hele goede indrukken opgedaan. De automaten zien er aantrekkelijk uit en de spelletjes lijken ons heel leuk. Maar okee, je weet het pas als ze een tijdje draaien. Het blijft afwachten, al denk ik wel dat de speler snel gewend zal zijn aan de veranderingen.’

Gestage groei

Vader Jan Lambeck bemoeit zich niet meer met die zaken. Ook de automaten zelf doen hem niet zoveel meer. Nou ja, de spelletjes en de techniek dan. Dat is het pakkie-an van de zonen. Jan Lambeck behoort dan misschien niet tot de echte pioniers binnen de branche, hij maakte wel de nodige ontwikkelingen mee.

‘We hadden destijds de mechanische machines, daarna kwamen de elektronische. Ik ben zelf met één machientje begonnen’, herinnert Lambeck zich. Oorspronkelijk runde hij een aantal cafés. Daar werden automaten geplaatst door Zwaneveld. ‘Guus de Veer was de monteur. Hij wilde voor zichzelf beginnen en vroeg of ik interesse had om mee te doen.

Zo ontstond het bedrijf Lave, Lambeck en De Veer. De samenwerking ging goed en het bedrijf groeide gestaag. Totdat Lambeck er genoeg van had. ‘Dat was in 1983, ik wilde het rustiger aan gaan doen. Guus de Veer ging verder met een andere partner. Maar dat draaide niet lekker. Een jaar later ben ik toch weer mee gaan doen.

Het bedrijf wisselde een aantal keren van naam totdat het in 1992 Horeca Beheer Noord Nederland werd. Het was de tijd dat ook zonen Freddy en Eddy er bij kwamen. ‘Ik werkte eerst bij een ander bedrijf in loondienst, als storingsmonteur. Maar zowel mijn broer als ikzelf hadden natuurlijk van nabij meegemaakt hoe het is een eigen bedrijf te runnen’, zegt Freddy Lambeck.

Het was dus niet zo verrassend dat ook hij voor zichzelf begon. Het bedrijf kwam later als werkmaatschappij onder de paraplu van Horeca Beheer Nederland BV. Zes jaar geleden werd de Drentsche Automaten Centrale (DAC) overgenomen. Een bewijs dat expansie voor het bedrijf niet vreemd is. ‘Als het even kan blijven we zelfstandig. Je weet nooit hoe het gaat in de verre toekomst, maar we hebben niet voor niets zo veel geïnvesteerd met het oog op de wettelijke veranderingen natuurlijk’, aldus Freddy Lambeck.

Kleine plaats, grote gevolgen

Horeca Beheer Noord Nederland heeft nu twaalf medewerkers. Zoals gezegd levert men aan de drie noordelijke provincies. Dertig jaar geleden werd er begonnen in de stad Groningen en omgeving. ‘We plaatsten nogal veel in de cafetaria’s, de laagdrempelige horeca dus. Toen de problemen ontstonden hebben we het roer bijtijds omgegooid en meer geleverd aan de hoogdrempelige inrichtingen.

Veel exploitanten, ook wij hoor, dachten dat het wel mee zou vallen. ‘Jan Lambeck verwijst naar de periode rond ‘Wierden’. Die plaats welke naam, voor de speelautomatenbranche althans, altijd synoniem zou worden voor het eerste gemeentelijke verbod, door de rechter gehonoreerd, op kansspelautomaten. Wij dachten dat het niet zo’n vaart zou lopen. Een kleine plaats als Wierden.

Het zou dus anders lopen. Inderdaad volgden er meer gemeenten, de discussie rond de gokverslaving en alle commotie daaromheen was begonnen. ‘De gemeenten kregen het voor het zeggen. Het was verstandiger om je te richten op de hoogdrempelige horeca. Daarnaast werd er wel een convenant gesloten in Veendam. Maar we waren natuurlijk niet gelukkig met de situatie’, vertelt Freddy Lambeck.

Ook Horeca Beheer Noord Nederland onderging aan den lijve de gevolgen van de willekeur der gemeentes. Al was het niet overal even slecht. Maar met de komst van de landelijke regeling werd het er in elk geval een stuk duidelijker op. ‘Dat is een goede zaak, we weten waar we aan toe zijn.

Overigens waren er ook gemeenten die lang bleven gedogen hoor. Zeker waar we nu zitten in Nieuwe Pekela, hebben we niet te klagen over de lokale bestuurders. Er valt met de mensen te praten en men wil luisteren. Dat is erg belangrijk.’

VAN moest meer doen

eddy lambeck
Eddy Lambeck

Duidelijkheid uiteindelijk. Maar toch, vinden vader en zonen Lambeck, er had meer ingezeten. Jan Lambeck: ‘Zeker weten. Ik denk dat de VAN er meer uit had kunnen halen. Ik ben zelf bestuurder geweest van de VAN hoor. Ik weet waar ik over praat. Maar de vereniging heeft zich vooral sterk gemaakt voor de amusementscenters, daar is nu een prima regeling voor. Geen Nijpels-automaten in de hallen he.

Maar is Lambeck dan niet gevoelig voor het argument dat dit de best haalbare oplossing was. En dat het alternatief was geweest dat er een totaalverbod voor de horeca zou zijn? Lambeck: “Tja, dat is steeds het verweer van de VAN hè. Dat het alternatief nog slechter zou zijn. Je kunt dat nooit bewijzen. Het blijft achteraf praten en dat heeft geen zin. Maar het boterde niet meer tussen de VAN en Horeca Beheer Noord Nederland. ‘Ik heb ons lidmaatschap opgezegd.

Maar goed, je kunt eigenlijk niet zonder de vereniging. We zijn dus weer teruggekomen. Maar het blijft bij contributie betalen en dat is alles.” Freddy Lambeck: ‘Je hebt de VAN nodig om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. We hebben nogal wat gehad de laatste jaren. En er zal nog genoeg gebeuren ook. Wil je up to date blijven, dan is zo’n lidmaatschap nodig. Maar ik deel mijn vaders mening over de VAN hoor. Ik vind dat we qua informatie en advies niet bijster veel aan ze hebben. Maar misschien dat de verhoudingen beter worden nu er een Groninger voorzitter is geworden? Jan Lambeck blijft er nuchter onder. ‘We zullen wel zien wat er verder gebeurt. Gewoon even afwachten.’

Bronvermelding: Automaten Magazine Februari 2002