Men Janshen
Men Janshen, oprichter van Janshen & Hahnraths samen met Sjef Hahnraths.
Men Janshen
Stukje uit Automaten Magazine februari maart 1990
Het begin:
In 1959 kocht Men Janshen zijn eerste automaat, om die in zijn café te kunnen exploiteren. Hij was dat café begonnen na veel jaren ondergronds werken in de mijnen. Zijn eerste nevenhandel was het laten maken van voetbaltafels. Later werd bij andere collega’s geplaatst en werd de exploitatie een zelfstandig bedrijf.
Sjef Hahnraths komt er bij:
De samenwerking met Sjef Hahnraths, uit de levensmiddelen afkomstig, begon vlak daarna. In 1960 werd de exploitatie van bingo’s en flippers (!) in de regio Kerkrade verboden. Daarom werd uitgeweken naar het gebied tussen Maastricht en Kerkrade, het Mergelland. Op 1 april 1970 was de exploitatie van flippers in Kerkrade weer toegestaan. Vanaf toen werd ook met de invoer begonnen van gebruikte flippers uit Duitsland geschikt gemaakt voor de en verkoop en werd de groothandel opgestart.
Kinderen komen in de zaak:
Begin zeventiger jaren kwamen John Janshen en Chris Hahnraths in de zaak. In 1974 werd het pand Tunnelweg, waar de zaak nu nog steeds gevestigd is, betrokken. In het midden van de zeventiger jaren werden voor de groothandel enkele filialen opgezet in Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. In deze periode werden ook de importeurschappen van Barcrest, Williams etc. een feit.
Een voor vele automatenexploitanten uit Oost-Nederland onvergetelijke periode was de aanwezigheid van het filiaal in Zwolle, in de Groenestraat. Men Janshen was daar persoonlijk vaak, soms letterlijk dag en nacht, aanwezig samen met monteur Harm van Oppen, nu werkzaam bij Menno van der Wal.
Begin van de gokkasten handel:
Vanuit zijn groothandels funktie legde hij vele geschillen tussen de exploitanten in Limburg bij. Dit toen halverwege de zeventiger jaren naast jukeboxen en flippers de uprights en haar problemen de opgang maakten. Hij riep de Limburgse ondernemers samen om te praten, uit welke samenkomsten in 1977 de afdeling VAL (Vereniging Automaten Limburg) ontstond.
Ook was hij vanaf de eerste bijeenkomst van de grossiers, in december 1975 in De Postzegel in Den Bosch, aktief stimulator van de Sektie Grossiers. Dit ook al had hij zeker bedenkingen tegen het idee van de VAN om iedereen erbij te betrekken.
In december 1989, een paar dagen voor Kerstmis, is Men Janshen uit Kerkrade overleden.
Hij zou in februari 1990 zijn vijf en zestigste verjaardag hebben gevierd.
De laatste jaren van zijn leven zijn voor Men Janshen, die een man was die altijd aan het werk wilde zijn, onvoorstelbaar zwaar geweest. Groot waren de vitaliteit en de energie, waarmee hij zijn bedrijf heeft geleid. Bekend is zijn gastvrijheid en beminnelijkheid bij velen in de branche.
Bij zijn uitvaartdienst was de kerk te klein om zijn vele vrienden en vriendinnen, van heinde en verre, een normale plaats te bieden. In de gedachtenisrede tijdens deze uitvaartdienst herinnerde de Pastor aan de voornoemde eigenschappen en stond ook zeer nadrukkelijk stil bij de maatschappelijke verdiensten van Men Janshen.
Velen zullen Men Janshen missen, vooral degenen uit zijn naaste omgeving. Moge de blijvende, fijne herinnering voor hen een troost zijn.
Bronvermelding: Automaten Magazine Maart 1990