Steef Rouvoet
Steef Rouvoet was getrouwd met Johanna Maria van de Wijgaart. Steef Rouvoet is geboren op 26 feb 1930 Hilversum en overleden op 19 mrt 2004 Brasschaat op 74 jarige leeftijd. Steef Rouvoet is de grondlegger van de V.A.N. (Vereniging Automaten Nederland), maar vooral bekend door de Random Runner.
Steef Rouvoet
Het Begin:
In 1950 begon Rouvoet Sr zijn bedrijf waar zoon Steef ook ging werken. In 1956 gingen vader en zoon uit elkaar en had ieder zijn eigen bedrijf in Den Bosch. Steef Rouvoet schreef zijn bedrijf september 1956 in bij de Bossche Kamer van Koophandel:
Steef Rouvoet, Fahrenheitstraat 212 Den Bosch, handel in rep. inr. van muziek-automaten
Steef kwam samen met de Firma de Vreng uit Amsterdam, als een van de eersten met een, vanuit Engeland geimporteerde electromechanische rollen gokkast op de markt. Men noemde deze kasten “Uprights”, overgenomen uit het Engels zoals ze daar genoemd worden. Hij importeerde van daaruit de “Lunar” van de firma ACE. In september 1986 begon Rouvoet met de ontwikkeling en produktie van speelautomaten. De ontwikkeling begon in 1986 met de Fortune 7, gevolgd door de Mini Dice en de Shake a Dice. Met wisselend succes werden produkten op de markt gebracht, maar de ideale oplossing werd vooralsnog niet gevonden.
Onzekerheid
In 1957 was er veel onzekerheid. Waar mochten je automaten wel staan en waar weer niet. Als er in een gemeente een automaat werd verwijderd kon je er donder op zeggen dat er spoedig meer zouden volgen. De Bingo automaten waren een lucratieve bezigheid voor Rouvoet. Maar toen die automaten in 1962 definitief werden verboden moest men op iets anders over stappen. In 1962 werd de Rotamint automaat geïntroduceerd. Vanwege de van dag tot dag veranderende situatie ging men ook over met de verkoop en verhuur van koffie en frisdrankautomaten.
Wilskracht
Het bedrijf van Steef Rouvoet groeide uit tot 20 werknemers in 1965. In vijftien jaar was er veel gebeurd. In 1965 werden ook de Rotamints verboden. Direct gevolg: het ontslaan van personeel. Vooral voor Steef was dat een moeilijke periode. Maar hij zette door met een wilskracht die hem steeds kenmerkt. Hij ontwierp, naar Engels voorbeeld, de Penny-Game, een schuivenspel. Een prachtig idee, maar een jaar later werd ook dat getroffen door een verbod”.
Het bedrijf moest het, als het om zekerheid ging, dus vooral hebben van zijn koffie en frisdrankmachines en de jukeboxen en flippers. Maar men ging door met wat de meest lucratieve handel was en zou blijven: de speelautomaat.
Doorbraak, vrije spelen NIET illegaal
In 1970 kwam de doorbraak. Steef Rouvoet introduceerde de Upright machines in Nederland. Rouvoet kon collega’s overtuigen van de legale status van de Upright. De rollenautomaat gaf immers slechts vrije spelen cadeau en dat was volgens een uitspraak van de Hoge Raad in 1969 niet illegaal”. Met dat succes kwam er een splitsing in het bedrijf. De warenautomaten werden verkocht.
In 1974 werd vervolgens Rouvoet Electronics opgericht. De grote hobby van Steef Rouvoet werd daarmee werkelijkheid. Een bedrijf dat zich bezighield met het ontwikkelen van spelletjes. Het is bekend, ook Rouvoet Electronics werd een succes.
Een aantal verhuizingen volgden, het bedrijf ging ook de markt van het geluid veroveren. In 1978 sloegen vader en zoon Rouvoet de handen ineen en ging men als één bedrijf verder: Rouvoet b.v. En dan: de klapper waar men nog lang over bleef praten. Met de Random Runner kreeg Rouvoet meteen een koploper in de branche. Dankzij de veranderde wetgeving kon deze machine worden geproduceerd. Een superieure machine die vooral door zijn eenvoudige en toch spannende spel mogelijkheden razend populair werd bij het publiek.
Random Runner
Ontwikkeling van de Random Runner
Deze Random Runner gokkast was onder andere gebaseerd op de Hyper Pot. Maar dan de rollen voor het basisspel achter de benedenruit en de rollen van het vervolgspel achter de bovenruit. Vermeld moet worden dat Jan Tooten het vervolgspel ofwel het Super Spel heeft bedacht.
Uitgaande van 100% random en de mogelijkheden en onmogelijkheden van de wet in aanmerking genomen. De heer Rouvoet kwam op het geniale idee om niet alleen onder maar ook boven rollen in een speelautomaat te plaatsen. Bovendien werden de fruitsymbolen op een revolutionaire wijze op de rollen gepositioneerd. Ton de Leijer, reeds vele jaren bij Rouvoet in dienst, wierp zich vol overgave op de verdere ontwikkeling van de automaat. Via veel (kans)berekeningen en uitgebreide testprocedures groeide het eind concept: de Random Runner.
Eind 1987 kreeg de automaat de goedkeuring van het IJkwezen. Door een verkeerde keuring (andere benadering) bij het ijkwezen, die alle spelen voor Nederland keurde, is het succes van de RR ontstaan. Werden er aanvankelijk slechts een beperkt aantal exemplaren verkocht, na enige maanden begon de Random Runner aan een ware triomf tocht.
Feest bij Rouvoet!
In 1989 werden alle records gebroken voor een Nederlands produkt. Vrijdag 9 juni van dat jaar was het groot feest bij Rouvoet Electronics in verband met de 5000-ste (blauwe versie) Random Runner die daar geproduceerd is. Dat een Nederlands produkt in dergelijk grote aantallen verkocht werd is een uniek feit. Voor Rouvoet Electronics reden genoeg om alle bij het produkt betrokken medewerkers destijds te laten genieten van een uitbundig feest.
Burgemeester Burgers waagt een gokje!
Fusie
En Rouvoet gaat met vertrouwen de jaren negentig in. De hoogtepunten en durf uit het verleden gelden daarbij als ‘verzekering voor succes’. De fusie die men in 1990 aanging met de Lindenbergh groep betekent dat er een bedrijf ontstond met 6000 automaten in exploitatie en een jaar produktie van 4500 speelautomaten. Er ontstonden dertien werkmaatschappijen met een personeelsomvang van 200 mensen en een concern omzet van 50 miljoen gulden.
Tot vlak voor het jubileum werd de naam van de nieuwe topholding intern gehouden. Het werd uiteindelijk Errèl Holdings b.v. Daarmee werd meteen de basis gelegd voor een verdere, zeker ook internationale, groei.
Overigens wordt Steef Rouvoet de president-directeur van Errèl Holding, ook al scheen hij daar zelf niet zo happig op te zijn. “We hebben met zijn drieën gestemd over die nieuwe functie. Lindenbergh en ikzelf stemden voor Rouvoet, ik zal niet vertellen wie tegen stemde”, legde Van Kessel uit.
Rouvoet Directeur H. van Kessel
Artikel Automaten magazine 1998
Steef Rouvoet stopt definitief!
Steef Rouvoet is gestopt. Hij heeft definitief afscheid genomen van zijn bedrijf en de branche. Niks nog wat meedoen achter de schermen. Het is gewoon afgelopen. Definitief, al vindt hij zelf dat hij twee jaar geleden al was gestopt toen hij terugtrad als president-directeur. Inmiddels is hij ook aandeelhouder af.
Een cadeau van de medewerkers en “familie”
Middels een prachtig feest in de Orangerie in Den Bosch zwaaiden vrienden en collega’s de grand old man uit. ‘En ik ga me echt niet vervelen.’
Rouvoet en Lindenbergh bewonderen het borstbeeld
Gezellige drukte in de Orangerie
Praten met Steef Rouvoet is teruggaan naar jaren geleden. Hoe het begon. Hoe hij via zijn vader het vak leerde kennen. De periode dat hij bij Hobea en “Ome Piet” van Dessel in Rotterdam de nodige ervaring opdeed. De verhuizing naar Brabant en de groei van Rouvoet Electronics. Zijn medewerkers, wier namen regelmatig de revue passeren, en die hij vaak als eigen familie beschouwde. Maar ook de mindere tijden. Natuurlijk zijn problemen met zijn gezondheid.
Techneut
Steef Rouvoet groeide op in Hilversum. Zijn vader werkte al in de automatenbranche en de nadruk lag op het pure amusement. Ervaring deed Rouvoet junior op bij Hobea en van Dessel in Rotterdam. Hij ontwikkelde zich al snel tot “techneut”. Spelletjes ontwikkelen en aan de gang met de elektronica boeide hem het meest.
Het lag dan ook voor de hand dat hij voor zichzelf zou gaan beginnen. Eerst runde hij het Brabantse filiaal van zijn vader dat hij vervolgens overnam. In Den Bosch, later in Schijndel en weer terug naar Den Bosch.
Met kansspelmachines, maar toen de automaten weer eens verboden werden ging hij in de koffieautomaten. ‘We stonden op de beurs in Amsterdam in een stand van De Gruyter, want die zorgde voor de koffie.’ Het was een goed product, al sneuvelde er in menig kantine weleens een automaat.
‘Als het muntje niet snel genoeg was zorgden die mannen er wel voor dat er toch wel koffie uit kwam.’ Rouvoet was de eerste die vanuit Engeland uprights ging importeren. Machines werden omgebouwd, de Lunar was zo’n eerste topper.
De uprights deden het goed bij het publiek. Er werd volop uitgezet. Den Bosch, Oss, Berlicum. Spreiden van automaten én van risico’s, want je wist maar nooit wanneer een burgemeester het op zijn heupen zou krijgen en de boel zou verbieden.
Het bedrijf kende, mede door de wispelturigheid van de overheid, ups en downs. Maar de medewerkers gingen door het vuur voor hun baas. ‘Er werd op zijn tijd lol gemaakt, maar er werd ook letterlijk en figuurlijk dag en nacht door gewerkt,’ zegt Rouvoet, terugblikkend.
Dat zei ook Willy Endevoets, namens de medewerkers: ‘Steef was vooral een gulle baas. Tegen kerst stonden er enorme kerstpakketten in de vestiging, die nauwelijks te tillen waren.’
Dag en nacht werd er gewerkt. Een eigen variant op de Lunar werd de RVE Prestige en de Club Bingo. Het bedrijf groeide en de Lucky Digits zag het levenslicht. Maar toen kwam de Random Runner. Opeens werd er volop geproduceerd. De Random Runner was een geweldig succes.
Errèl
Tot verbazing van velen was er opeens een fusie met de Lindenbergh groep. Rouvoet: ‘Niet ZO vreemd hoor. Dirk Lindenbergh wilde ook gaan produceren. Ons bedrijf had wel interesse om meer met hallen te gaan doen. Vrij snel kwamen we tot de conclusie dat een fusie dan het beste was.’
Daarmee was de geboorte van Errèl een feit. De groei ging door, men mag wel spreken van expansie. Ontwikkeling, exploitatie, hallen, internationale contacten, Errèl manifesteerde zich op alle terreinen en in alle disciplines.
Voor Steef Rouvoet bleek het een grote verandering. ‘Ik vond het een goed iets hoor, die fusie. Rouvoet Electronics was immers ook zo groot geworden dat er iets moest gebeuren. Het werd er zeker niet slechter op, maar wel anders.
Het automatenbedrijf, de fabriek, dat was voor mij denken over nieuwe concepten, spelletjes en automaten ontwikkelen, uitproberen. Wat dat betreft had ik een goeie aan Ton de Leijer. Wij voelden elkaar perfect aan, zaten soms uren achtereen te filosoferen over nieuwe spelletjes. Dingen te proberen, te verbeteren.
Dat kon ook, want iemand als Gerard van Dillen regelde de zaken in het bedrijf wel.’ Rouvoet en De Leijer waren zowel met de soft- als de hardware bezig. Die tijd ging voorbij. Al ging Rouvoet door met nieuwe concepten te verzinnen.
‘Dan had ik iets bedacht en bracht dat bij de mensen van de ontwikkeling. “Kijk maar of het iets is”. Ach, dat verandert allemaal in de loop der jaren. Kan ook niet meer als je een bedrijf van een paar honderd medewerkers hebt.’
Nieuwe wetgeving
Steef Rouvoet, die naam is niet alleen verbonden met het bedrijf in den Bosch. De gehele automatenbranche profiteerde van deze pionier. Rouvoet was de eerste VAN- voorzitter. ‘Ja voorzitter, dat leek me het gemakkelijkste baantje.
Man, we hadden geen van allen bestuurservaring.’ Maar wat men wilde was duidelijk: een sterkere en vooral eensgezinde branche die zich met name moest inzetten voor een betere wetgeving. Meer zekerheid dus. Ook ging men de grens over.
De Benelumat kwam er en later ook Euromat, op beide drukte Rouvoet zijn stempel. Dat samenwerken met collega’s deed Rouvoet veel eerder ook. ‘In de beginjaren togen we met vijf bedrijven naar Engeland om machines in te kopen, konden we de boel eerlijk verdelen.’
De VAN ging gesprekken aan met de overheden, met adviescommissies, het IJkwezen en andere officiële instanties. Toen de wijziging van de Wet op de kansspelen van 1974 vooral de positie van de casino’s veilig stelde wilde de automatenbranche meedoen. Het lukte niet helemaal, maar de overheid kende de belangenorganisatie nu.
De door de VAN gewenste wet kwam er pas in 1986. Ook de VAN en haar werkwijze veranderde, Rouvoet vindt het best, hij had zijn werk gedaan. Elke tijd haar eigen mensen en eigen gebruiken.
Het bedrijf en de branche
Steef Rouvoet had nooit gedacht dat hij zonder kon. Niemand had dat gedacht. Rouvoet, die blijft altijd bezig met het vak, hoe dan ook. Zelf zag hij op tegen het zwarte gat na zijn pensioen. Het liep anders. Zijn gezondheid speelde hem parten waardoor Rouvoet besefte dat hij het maar beter wat rustig aan kon gaan doen.
Steef Rouvoet thuis aan het werk
En het vak mist hij niet. Al is hij dan nog wel dagelijks achter de computer te vinden. Een machine waar hij eerder niks van wilde weten. ‘Maar ik heb er fantastische dingen mee ontdekt. Digitale fotografie, een prachtige hobby. Nog steeds nieuwe dingen ontdekken en proberen. Een pionier blijft altijd een pionier.
Artikel Automaten Magazine juli 2000
Ter nagedachtenis aan Jan Rouvoet
Jan Rouvoet
Geheel onverwacht is op 20 juni Dhr. Jan Rouvoet in de leeftijd van 44 jaar overleden. Jan maakte deel uit van de derde generatie van een familie die zo bekend is in onze automatenwereld. Na afronding van zijn schoolopleiding is Jan in het bedrijf van zijn vader, toen nog Automatic Machines Brabant geheten, gaan werken en is meegegroeid als directeur van Rouvoet Amsterdam bv. In 1992 verkoos Jan om zelfstandig verder te gaan in de automatenbranche en in 1996 werd hij mede-oprichter van Amutron.
In Jan verliezen we een levenslustige man die zoveel plezier beleefde aan de dynamiek en levendig- heid van onze branche, welke zo mooi aansloten op zijn karakter. We wensen zijn vrouw Monique, zijn kinderen en overige familieleden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies en hopen dat ze troost vinden bij de vele welgemeende blijken van medeleven van collega’s en branchegenoten.
Artikel Automaten Magazine April 2004
IN MEMORIAM: STEEF ROUVOET
Op vrijdag 19 maart 2004 is Steef Rouvoet plotseling overleden in de leeftijd van 74 jaar. Hij was erelid van de VAN. Steef was geen waterdrager of troonopvolger die in de voetsporen van zijn voorgangers trad, maar een pionier die zich tegen de verdrukking in en dankzij zijn doorzettingsvermogen een succesvol bestaansrecht verwierf als producent en exploitant van speelautomaten.
Hij stond aan de wieg van de speelautomatenbranche en was medeoprichter van de VAN Speelautomaten Branche-organisatie. Niet op de voorgrond, maar meer als stuwende en sturende kracht op de achtergrond.
Steef was altijd bezig met de ontwikkeling van spelletjes. Daar besteedde hij onvoorstelbaar veel tijd en energie aan. Op zijn spelconcepten wordt heden ten dage nog steeds voortgeborduurd. Steef Rouvoet dwong respect af, niet alleen als pionier maar ook als mens.
Hij was een geduldig luisteraar voor velen. Bescheidenheid en vriendelijkheid behoorden tot zijn kenmerken, evenals zijn humor en zijn Bourgondische levensstijl. Nog maar kort geleden werd Steef gevraagd om toestemming om zijn naam te verbinden aan de productinnovatieprijs die de VAN onlangs in het leven heeft geroepen. Hij stemde daarmee in en gaf zijn volle medewerking aan het realiseren van het symbool van die prijs, een beeldje.
Deze “Steef Rouvoetprijs” zal jaarlijks worden uitgereikt. De speelautomatenbranche is Steef veel dank verschuldigd. Wij allen zullen hem missen.
Bronvermelding onder andere: Automaten Magazine Juli-Augustus 1989, april 1990, december 1998, Juli 2000, April 2004