Door onze website te bezoeken, stemt u in met ons gebruik van cookies.
System 5
System 5 JPM verhaal
Stukje uit Automaten Magazine November 1990
Nieuw kabinet “System 5” geïntroduceerd. Van Ham presenteert blauwdruk voor negentiger jaren.
System 5 Kabinet
Meer spelmogelijkheden door een krachtiger processor. Minder storingsgevoelig dan zijn voorgangers. Een doorbraak als we kijken naar de servicevriendelijkheid. Goede bereikbaarheid van knoppen en onderdelen. En ruiten die in no time zijn te vervangen. Het zijn slechts enkele van de vitale punten waar unieke verbeteringen zijn aangebracht. Het concept nieuw kabinet en System 5 is niet zomaar een kansspelautomaat maar een technologisch zeer geavanceerde machine.
Servicevriendelijk
Een van de belangrijkste uitgangspunten gedurende het ontwikkelingsproces van zowel kabinet als electronica was steeds ‘servicevriendelijkheid’. Dit zeggen direkteur Stolwerk en sales manager Frank Kastelijns als ze het nieuwe concept omschrijven.
Vroeger was een monteur vrij lang bezig met het verhelpen van technische mankementen aan de machines. Nu gaat dit niet alleen veel sneller en eenvoudiger maar ook de kans op storingen is tot een minimum gereduceerd. Een unieke vooruitgang.
Jac van Ham Nederland heeft samen met haar partner, de bekende Engelse fabrikant van kansspelautomaten en met een belangrijke inbreng van de Technische Commissie van de VAN een uitgebreid marktonderzoek gedaan onder zowel exploitanten als spelers.
Het resultaat is het nieuwe kabinet en System 5 een hoogwaardig kwaliteitsproduct afgestemd op de Nederlandse markt.
Unieke machine
Naast het eigenlijke koopargument “zit er een goed spelletje in de machine” eist de exploitant ook meer en meer een gebruiksvriendelijk en hoogwaardig kwaliteitsprodukt.
Beide aspecten hebben geleid tot het huidige concept (kabinet en System 5) zeggen Kastelijns en Stolwerk.
Wat maakt het nieuwe concept nu zo uniek? Een opsomming:
Allereerst zijn daar de nieuwe, vlot verwisselbare voorruiten. Was dit vroeger een tijdrovende zaak, nu gebeurt dit in een vijftal minuten. Dit betekent ook een enorme tijdsbesparing bij latere ombouw van de machines.
Dan is er de nieuwe, effectievere coin-handling. Het aantal geleidingskanalen voor de munten is tot een minimum beperkt waardoor de storingsgevoeligheid vrijwel tot nihil is teruggebracht.
Wat verder opvalt is de geavanceerde hardware. De krachtiger processor biedt meer mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe spel-ideeën en het gelijktijdig aansturen van b.v. 8 rollen is een fluitje van een cent.
“Dit alles is belangrijk voor de exploitant. Het aantal service-uren is sterk teruggebracht. De automaat staat veel korter werkeloos dan voorheen. Hij is sneller gerepareerd en dus kan er weer snel op gespeeld worden.
Zo snijdt het mes aan twee kanten. Minder werkuren en meer speeluren dus kostenbesparend en omzetverhogend”.
Futuristisch
Maar er is ook gedacht aan de speler die graag speelt op een vlot ogende automaat. Het design is dan ook volledig afgestemd op de toekomst, de negentiger jaren. Het Euro-Kabinet, zeggen we hier.
Een vlotte strakke lijn en een vergroot glasoppervlak geven de machine een futuristische aanblik, terwijl door de verruiming van het glas-oppervlak het aantal spelmogelijkheden wordt vergroot.
In Nederland wordt de nieuwe hardware (System 5) nu al enige tijd in het veld getest.
In Engeland zijn sinds anderhalf jaar al duizenden automaten in bedrijf. Met succes. Ook voor de Nederlandse markt zijn de verwachtingen hoog gespannen.
Indrukwekkend
Jac van Ham Nederland heeft veel werk gemaakt van de introductie van dit nieuwe concept. Wij vinden dat je er best wat extra’s mag doen, zeggen Henk Stolwerk en Frank Kastelijns. Zeker als je spreekt over zoiets geavanceerds als dit nieuwe concept. Daarom was ook de Technische Commissie van de VAN uitgenodigd. “Die mensen hebben voor ons ideeën aangedragen.
Stukje uit Automaten Magazine November 1990
Technische commissie VAN “In the Air”
Mensen die 1 November 1990 bijvoorbeeld mee gingen:
Theo van Trier, Hans Lighthard, Dirk Bonninga en Paul Niezing.
Als vervolg op de introductie van het nieuwe concept System 5, organiseerde JvH in samenwerking met JPM een unieke excursie.
De voltallige Technische commissie van de VAN, alsmede personeel van JvH en dealer A.W.A. verzamelde zich op Schiphol. Reisdoel: de JPM factory te Cardiff, Wales. Hier maakt JPM de fruitautomaten die de firma zo’n grote naam hebben bezorgd. Klantgericht en servicevriendelijkheid zijn de key-words.
JvH houdt niet van half werk. De introductie van System 5 werd op 1 november in stijl voltooid met een excursie naar Wales. Voor het gezelschap van technici van de VAN, JvH en A.W.A., betekende dit een kans om te zien hoe men bij JPM met het product bezig is.
Colin Crossman, hoofd ontwikkeling hardware, schetste het als volgt: “JPM heeft in nauwe samenwerking met JvH getracht de marktwens te vertalen naar een nieuw concept.” Werkend vanuit dit uitgangspunt is het resultaat het nieuwe System 5.
Deze marktbenadering is nog betrekkelijk nieuw in de branche. De resultaten spreken echter aan. Logisch, want de exploitanten en de spelers zelf, geven de richting aan. Zo heeft het nieuwe kabinet bijvoorbeeld een fraaie futuristische look. Ook het onderhoud aan de machine is minimaal.
Op de rondleiding door JPM wordt de oorzaak hiervan duidelijk: Op alle onderdelen van een kabinet wordt uitgebreide research gedaan en JPM werkt uitsluitend met hoogwaardige materialen. Neem bijvoorbeeld de electronica die in de machines wordt verwerkt.
Dankzij het gebruik van krachtigere processors, is de kans op storing minimaal en zijn de mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe spelletjes enorm toegenomen.
Na de rondleiding word het bezoek geheel in stijl afgesloten met een bezoek aan de plaatselijke pub. Ook de gastheer, JPM. directeur Philip Walters, was hierbij van de partij en liet zich de “pint” goed smaken. Het blijven tenslotte Britten.
Leuke anekdotes:
Er werd verteld dat pub bezoekers in Wales na 0.00 uur niet meer door de voordeur naar binnen mochten. Je zag dan ook overal trapjes om dan alsnog door het raam binnen te komen.
Verder mocht de nederlandse commissie beslissen of het kabinet van de System 5 machine effen grijs zou worden of donkergrijs met witte stippen. Hert werd het laatste.
Stukje uit Automaten Magazine Januari 1991
System 5 Seminars bij Jac van Ham Nederland
Dinsdagmorgen 27 november 9.45 uur. De showroom in het pand van Jac van Ham Nederland loopt vol met bezoekers voor het seminar. Voor velen de allereerste kennismaking met System 5. Op een eenvoudige maar zeer duidelijke wijze worden in de showroom de nieuwe kabinetten getoond.
Een eerste blik in de ‘keuken’ wordt geworpen, een eerste indruk wordt gevormd.
Deelnemers aan het Seminar
Het wordt een drukke dag. Zo’n 120 ’techneuten’ zijn van de partij en nemen voor die dag hun intrek in de kantine, die getransformeerd is tot een groot klaslokaal, eigenlijk een beetje te klein door de grote opkomst.
Frank Kastelijns
Na een verwelkoming door Frank Kastelijns opent Theo van Trier het seminar. Hans Ligthart licht alle nieuwe facetten van het kabinet toe. En die zijn er nog al wat. Vooral het supersnel verwijderen van ruiten en de omklapbare knoppenbank worden goedkeurend bekeken. Ook de buitenkant van het kabinet, het zogenaamde ‘design’-gedeelte, valt in de smaak.
Theo van Trier
Weliswaar een gewaagd uiterlijk vinden velen maar het ziet er ook fantastisch uit. Het nieuwe kabinet heeft een groot glasoppervlak, waardoor het artwork nog beter tot zijn recht komt. Het dessin is donker marmer-look hetgeen zeer eigentijds is en het net dat beetje extra geeft t.o.v. andere egaal zwarte kabinetten.
Na een uitgebreide lunch wordt het seminar voortgezet. Tim O’Gorman, sevice manager van J.P.M., gaat in zijn verhaal uitgebreid in op alle technische nieuwtjes en wijzigingen. Ook in zijn betoog komt duidelijk naar voren dat zowel voor de hardware als bij de software veel aandacht is besteed om het de service-mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit was dan ook een belangrijk uitgangspunt in de ontwikkelfase van System 5.
Het seminar werd afgesloten met een open discussie. Hierin werden voornamelijk vragen gesteld die merendeels direct beantwoord werden. Ook werden er verschillende suggesties en ideeën geuit.
Hiervan werd nota genomen en een groot aantal daarvan worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van het System 5 concept. Samenvattend mag gesteld worden dat het nieuwe kabinet van Jac van Ham is gebaseerd op servicevriendelijkheid en zo is geconstrueerd dat een servicemonteur er sneller en gemakkelijker mee kan werken en dat bespaart geld!
De tevredenheid onder de aanwezigen werd benadrukt door een servicemonteur aan het eind van de dag, die volgens Van Ham zei: “Perfect, zo bedoelde ik het nou.”
Reel Action
De Reel Action (kabinet zoals de Reel Magic) was de eerste kast waarin het system 5 techniek werd getest.
Reel Ghost
De Reel Ghost was de eerste volledige System 5 kabinet in Nederland.
Bronvermelding Automaten Magazine November en December 1990, Januari 1991